A Direct One-ról

Az internetnek köszönhetően egyre több barátunk lehet

Budapest, 2015. december 18. – Sokszor halljuk, hogy a rohamosan fejlődő technológiák magányossá teszik az embereket, akik egyre több időt töltenek egyedül, kizárólag számítógépek vagy okostelefonok társaságában. A közelmúlt kutatásai azonban éppen ennek ellenkezőjét igazolták. Hazánkban is egyre többen használják az internetet kapcsolattartásra - például online telefonálásra -, így a vidéki, ritkán lakott településeken élők és az idősek sem szakadnak el távol élő szeretteiktől.

A kistelepüléseken élők több mint két harmada tisztában van a világháló működésével, mégis két ötödük nem használja rendszeresen, több mint egynegyedük pedig (28,4%) egyáltalán nem internetezik. A teljes magyar lakosság egyre nagyobb része használja az online eszközöket telefonálásra, az internethasználók kb. 50-55%-a rendszeresen csökkenti telefonköltségeit azzal, hogy online hívja távol élő ismerősét - ez a szám az EU teljes lakossága körében csupán 34-40% között mozog. Különösen jó aránynak számít, hogy Magyarországon minden második ritkán lakott településen élő, és a világhálóra is felcsatlakozott ember az internetet telefonálására is használja.1

A költséghatékony kapcsolattartás mellett a kutatások szerint2 a magyarországi vidéki lakosság az online vásárlás terén is aktívabb, mint a szintén vidéki, más európai uniós településeken élők átlaga, ami az életmódbeli eltérésekkel is magyarázható. Egyre többen ismerik fel a lehetőséget, hogy az utazással, sorban állással és cipekedéssel járó vásárlásokat kényelmes webáruházakra és házhozszállításra cserélhetik. Ezt azonban lehet fokozni, hiszen még mindig kevesebb magyar vásárló él az internetes vásárlás előnyeivel, mint az EU-s átlag. A sűrűn lakott területeken élők között közel 20%-os különbséget látunk, míg a ritkán lakott településeket egybevetve alig több mint 12%-os az eltérés.3

Az adatok azonban azt is mutatják, hogy mind hazánkban, mind Európában még mindig jelentős különbségek vannak abban, hogy kinek milyen lehetősége van a világhálóhoz való csatlakozáshoz. Ahogy azt a közelmúltban végzett átfogó felmérés is mutatja, hazánkban a ritkán lakott területen élőknek csak kétharmada, a közepesen városias települések lakóinak háromnegyede rendelkezik szélessávú internet-hozzáféréssel, ami kis mértékben ugyan (5 százalékponttal), de elmarad az európai uniós átlagtól. A használt internetszolgáltatás típusát tekintve az adatok szerint a magyarok többsége országszerte egyértelműen a szélessávú internetet részesíti előnyben a mobilinternettel szemben.

Az internethasználat erősen korosztályfüggő is, a fiatalok sokkal nyitottabbak, míg az idősebb generáció tagjai sokszor idegenkednek a világhálón való jelenléttől. Mindez könnyen megváltoztatható, ha felismerik az internet adta előnyöket és megtanulják azt használni. Különösen igaz ez, ha kistelepülésen élő idős emberről beszélünk, akinek sok esetben ez biztosítja a napi kapcsolattartást távol élő családtagjaival, barátaival.

„A kisebb településeken élő közösségeket a hazai átlagnál is jobban sújtja az elöregedés, és amit ezzel kapcsolatban a szakértők sokszor említenek, az izoláció veszélye. A képzések és az új infokommunikációs eszközök viszont megoldást kínálhatnak erre” - ismerteti a témával kapcsolatos álláspontját Bauer Béla szociológus. „A szociológiai kutatások mind azt mutatják, hogy az internethasználat hatására emelkedik a barátok száma, legalábbis az internetet nem használókénál magasabb az aránya” – tette hozzá a szakértő.

Ezt támasztja alá az a magyarországi kutatás,4 amelynek keretében azt vizsgálták, hogy milyen szerepet tölt be a Skype az idősgondozásban - ezen belül is külön programot szentelve a hátrányos helyzetű településeknek. A tesztprogramban középiskolás diákok tanítottak időseket az internetes kapcsolattartás mikéntjére, és az eredmények szerint az idős emberek életminősége egyértelműen javult az online kapcsolattartásnak köszönhetően. Nemcsak gyorsan elsajátították az eszköz használatát, de az internetnek köszönhetően új szavakat tanultak, új szokásokat alakítottak ki, és önbizalmuk is növekedett.

Ez az eredmény jó példát mutathat az idősebb generációnak a felzárkózásra, hiszen az 55-74 évesek háromötöde még nem használja rendszeresen az internetet Magyarországon. Ennek oka lehet nem csak a szükséges tudás hiánya, hanem az is, hogy lakóhelyükön csak korlátozottan érhető el a megfelelő színvonalú internet-szolgáltatás.

Fontos tehát, hogy a ritkán lakott területeken élők számára is könnyen elérhetővé váljon a szélessávú internet-szolgáltatás, és ők is élvezhessék a világháló nyújtotta előnyöket. A számok ugyanis azt mutatják, egyre nyitottabbak arra, hogy kihasználják ezeket a lehetőségeket. Ezt az igényt felismerve bővítette nem csak vezetékes telefonnal hanem szélessávú internettel is szolgáltatási körét a UPC Direct a közelmúltban. Ennek köszönhetően számos olyan magyarországi háztartás is élvezheti ezen szolgáltatások előnyeit, amelyek eddig csak kevésbé kedvező feltételekkel csatlakozhattak a webre.

„Azt már bizonyára senkinek sem kell bizonygatnunk, hogy a kapcsolattartáshoz és a tanuláshoz milyen fontos a világhálóhoz való hozzáférés. Sajnos azonban sok háztartás számára még mindig nem érhető el a szélessávú internet kedvező és költséghatékony feltételekkel. Ezt a hiányosságot szeretnénk orvosolni a közelmúltban bevezetett hármas szolgáltatási csomagjainkkal, melyekkel azok is élvezhetik a korlátlan adatforgalmú szélessávú internet, vezetékes telefon és műholdas TV előnyeit, akiknek azelőtt erre lakóhelyük infrastrukturális adottságai miatt csak korlátozott lehetőségük volt” – nyilatkozta Michael Lee, a UPC DTH S.à r.l. ügyvezető igazgatója.

1 Forrás: Európai Digitális Menetrend 2014-es adatbázisa
2 Például a már idézett Európai Digitális Menetrend 2014 kutatás eredményei alapján http://digital-agenda-data.eu/charts/ 
3 Forrás: Európai Digitális Menetrend 2014-es adatbázisa
4 Szémán Zsuzsa: Skype az idősgondozásban: Egy intervenciós kutatás tapasztalatai http://www.esely.org/kiadvanyok/2012_2/szeman.pdf

Sajtó

DIRECT ONE Chat

 • Ma

 • Üdvözöljük a Direct One oldalán
 • Direct One előfizető?

 • Igen

  Nem

 • Igen

 • Nem

 • A könnyebb segítségnyújtás érdekében, kérjük, jelentkezzen be e-mail címe és jelszava használatával


  Elfelejtettem felhasználónevem
  Elfelejtett jelszó
  Még nem rendelkezem My Direct One fiókkal
  Még nem vagyok Direct One előfizető

 • Igen

 • Nem

 • A könnyebb kapcsolattartás érdekében, kérjük szíveskedjen megadni egy érvényes e-mail címet/név


A magyar csapattal való kapcsolat nem volt sikeres.
Írja be üzenetét!
Érvénytelen telefonszám
A kiválasztott fájlformátum nem támogatott
Chatbot