Évek alatt - Tudni akarod, mit hozhat a jövő?
Vissza a hírekhez

Tudni akarod, mit hozhat a jövő?

2022. 06. 15.

A saját csatornánkon június 16-án, 21:30-kor induló sorozat, amely bár már nem először lesz látható hazánkban, most mégis hihetetlenül aktuális, mert cselekményének kulcs mozzanatai, mint például az ukrán - orosz konfliktus, vagy a majom-influenza nevű világjárvány erősen áthallásosak napjaink történéseire. Az Évek alatt című dráma 2019-ben készült, és nem megjósolni akarta ezeket az eseményeket, csupán bemutatni egy reális lehetőséget arra, hogy merre tart a világ. Mindezt egy átlagos brit család mindennapjain keresztül.

evek alatt

Az Évek alatt című brit sci-fi dráma a Lyon család életének alakulását és világunk változását követi nyomon 2019-től 2034-ig. 15 év történetét meséli el, melyet az emberek sorsát alapvetően meghatározó gazdasági kiszámíthatatlanság, háborúk és az ezekből fakadó instabilitás, létbizonytalanság, kiszolgáltatottság jellemez. Atomtámadás, világjárvány, magyar államcsőd, Erzsébet királynő halála, hataloméhes, populista politikusok előretörése – minden megtörténik ebben a sorozatban, amit még csak elképzelni sem szeretnénk, ha a jövőnkre gondolunk. Az Évek alatt mellbevágó és félelmetes, mert jövőképe elképesztően valóságszagú: teljesen elképzelhető, hogy amit bemutat, az valóban megtörténik majd. A sorozat jóslatait közelinek és reálisnak érezzük, hiszen már megéltünk egy világjárványt, zajlik az ukrán-orosz háború, megérkezett a majom-himlő, a menekülteket pedig már szinte megszoktuk.

Ugyanakkor a sorozat nem elkeseríteni és megrémíteni akar, mert amennyire reálisak a felvázolt jövőbeni események, annál erőteljesebb a remény üzenete, annál egyszerűbb és magától értetődőbb a túlélés kulcsa is: összetartó családban, szeretettel, elfogadással minden helyzetből van kiút. A család az a védőháló, amely megtart és a felszínen tart, bármi történik is körülöttünk, ahogy ez a Lyon családdal is történik.

A sorozat forgatókönyvírója, Russel T. Davies úgy fogalmazott, hogy nem egy félelmetes, lehangoló produkciót szeretett volna, sokkal inkább egy olyan sztorit, ami szívszorító és szívmelengető is egyben. „Nem a jövőt akartam megmondani, inkább csak válogattam a jövővel kapcsolatos vízióimból. A kedvencem a WhatsApp csoport, ami már létező funkció azóta. „Családi csoport” néven ez a Lyonok családi életének központi eleme, amely átformálja a családi életet és kommunikációt. Ezzel is azt üzenve kicsit, hogy bár borzalmas dolgok történnek a Lyonokkal, hogy minden változik körülöttük, de élnek, szeretnek és megtalálják a túlélés módját. Ettől reményteli ez a sorozat.” 

Az Évek alatt nemcsak negatív eseményeket villant fel, hanem mutat pozitív – vagy legalább is inkább pozitív – dolgokat is a jövőben: képesek leszünk jelenleg még gyógyíthatatlan betegségeket meggyógyítani, a technológiai fejlődés megalkotja a transzhumán életformát, és kísérletek zajlanak az örökélet lehetőségével kapcsolatban is. Talán most még elképzelhetetlen, ami a sorozatban valóság: a filter életre kell és 3D-ben jelenik meg az arcunk előtt, a kezünk pedig a telefonunk is egyben…

evek alatt sorozat

Ugyanakkor egyértelműen rámutat azokra a sémákra is, amelyeket fel kell ismernünk, mert pontosan tudjuk, hogy hova vezetnek. Ez a minisorozat nem megrémíteni akar, hanem elgondolkodtatni, és arra sarkallni mindannyiunkat, hogy lépjünk hátra, nézzük teljes perspektívában a világot, és változtassunk rajta, mert még van idő. És ha azt gondolnánk, úgysem tehetünk semmit, az Évek alatt rávilágít, hogy ez nem igaz, hiszen mi választjuk a vezetőinket, és mi fogadjuk el az általuk hozott szabályokat.

Az Oscar-, Emmy-, Golden Globe- és BAFTA-díjas Emma Thomson által alakított Vivienne Rook pont egy olyan ambiciózus politikust alakít, aki nagyon ért az emberek nyelvén, meg tudja győzni őket, miközben kizárólag a hatalom és saját céljai érdeklik. A színésznő a karaktert próbálta úgy megformálni, hogy pontosan érthető legyen, miért szavaznak rá az emberek, miközben a hatalma növekedésével együtt változik embertelen szörnyeteggé. Könnyű megijeszteni az embereket, és felerősíteni a félelmeiket, gyűlöletet ébreszteni bennük. A politikában ez újra és újra megtörténik. De mindig van remény, mert ha mi emberek jobbá válunk, jobb lesz a világ is.„- fogalmazott Emma Thomson.

Az Évek alatt igazi érzelmi hullámvasút, és bár nem felhőtlen vidámság árad belőle, a történet és a zseniális szereplőgárda miatt nem lehet abbahagyni. Végig akarjuk nézni, tudni akarjuk, mi történik a család tagjaival, és vágyunk a megerősítésre, hogy van remény. Ez a sorozat egyértelmű üzenete: a remény, amit a család jelent, és az a hit, hogy soha nem késő változtatni, hiszen akár egy átlagos család is hozhat gyökeres változásokat.

Az Évek alatt című brit sci-fi dráma június 16-án 21:30-kor lesz látható saját Direct One csatornánkon, amelyen folyamatosak a Canal+ sorozatok exkluzív és országos premierjei.

 

DIRECT ONE Chat

  • Ma

  • Üdvözöljük a Direct One oldalán
  • Direct One előfizető?

  • Igen

    Nem

  • Igen

  • Nem

  • A könnyebb segítségnyújtás érdekében, kérjük, jelentkezzen be e-mail címe és jelszava használatával


    Elfelejtettem felhasználónevem
    Elfelejtett jelszó
    Még nem rendelkezem My Direct One fiókkal
    Még nem vagyok Direct One előfizető

  • Igen

  • Nem

  • A könnyebb kapcsolattartás érdekében, kérjük szíveskedjen megadni egy érvényes e-mail címet/név


A magyar csapattal való kapcsolat nem volt sikeres.
Írja be üzenetét!
Érvénytelen telefonszám
A kiválasztott fájlformátum nem támogatott
Chatbot