Merülj alá és fedezd fel az óceán csodálatos világát
Vissza a hírekhez

Spy in the Ocean: fedezd fel az óceán rejtett világát

2023. 07. 09.

Az óceán mélyén egy elképesztő és rejtélyes világ rejlik, amelyet kevés embernek van lehetősége felfedezni. Azonban most, a BBC Earth új dokumentumfilm-sorozatának köszönhetően a nézők betekintést nyerhetnek a mélység eldugott zugaiban bujkáló élőlények mindennapi életébe.

BBC earth

A 4 epizódos Spy in the Ocean – Az óceán rejtett világa kémkamerák segítségével olyan távlatokba kalauzol el minket, ahol felfedezhetjük ezt az egészen idáig rejtett, ámde csodálatos világot. Merülj alá Te is és ismerd meg ezt a hihetetlen univerzumot!

Kémkamerákkal titkok nyomában: egy formabontó minisorozat

Az elmúlt évtizedekben rengeteg dokumentumfilm készült arról, milyen titkokat rejt az óceán mélye. A legtöbb esetben azonban a készítők sokat bíznak a fantáziánkra.  Az óceán rejtett világa azonban egy különleges sorozat.

Egyedülállóan új megközelítést képvisel a dokumentumfilmek világában, és korábban sosem látott, állatoknak álcázott kémkamerák segítségével kalauzol minket a mélybe. A speciális felszerelések segítségével a filmkészítők képesek olyan helyekre eljutni és olyan eseményeket rögzíteni, amelyekre korábban nem volt lehetőségük.

Az úgynevezett „kémek” közt találunk kisméretű víz alatti drónokat, amelyek képesek a mélyebb régiókba is leereszkedni. Ennek köszönhetően olyan ritkán látott lényekkel ismerkedhetünk meg, mint a mélytengeri rákok, polipok és az óriás fejlábúak. Ez már önmagában is csodálatos látvány, a készítők azonban nem elégedtek meg ennyivel.

A forgatás során egészen monumentális „kémeket” is bevetettek, például a valódi delfinek úszási stílusát utánozni képes robotot, vagy  bálnaborjú nagyságú kémkamerát, amely még a valódi cetek körében is hatalmas sikert aratott. Hogy hogyan sikerült, azt a minisorozat harmadik epizódjából részletesen is megtudhatod.

Sosem látott csodák az óceán fenekén

A Spy in the Ocean lehetőséget nyújt arra, hogy közelebb kerüljünk az óceán csodálatos élővilágához, és megértsük annak jelentőségét. A minisorozat bemutatja, hogy a hatalmas vizek tele vannak élettel, a mélységben tanyázó élőlények pedig rendkívül különlegesek. Nemcsak viselkedésük, de az ökoszisztémában betöltött szerepük miatt is.

Minden epizód fókuszában más és más óceáni régió vagy élőlénycsoport áll. Az eszközök által rögzített felvételek segítségével a nézők bepillantást nyerhetnek az olyan halrajok életébe, melyek problémamegoldás céljából képesek a csapatmunkára. Megismerkedhetnek azzal, hogy a mélytenger lakóinak is vannak az emberekéhez hasonló érzelmeik, és felfedezhetik az óceán teremtményei közti, különleges kapcsolatrendszereket.

Az utolsó epizódban pedig a mélység viszontagságaiba, a túléléssel kapcsolatos kihívásokba is testközelből nyerhetnek bepillantást.

Nem csupán lenyűgöző, de a tudomány szempontjából is érdekes

Az óceánok a Föld legnagyobb élőhelyei, és rendkívül fontos szerepet töltenek be az ökoszisztéma szempontjából. A mélységében történő események megfigyelése azonban a szakemberek számára sem egyszerű feladat.

 Az óceán rejtett világa különleges pillanatokat örökít meg, amelyeknek a tanulmányozásával és megismerésével még a tengeri biológusok is új információkhoz juthatnak. Éppen ezért nem csak egy lenyűgöző dokumentumfilm-sorozat, de a tudomány és a természetvédelem szempontjából is nagy jelentőséggel bír.

A speciális eszközök segítségével rögzített felvételek és adatok hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban megértsük az óceánok mélyén rejlő titkokat, ezáltal pedig tudatosabb, fenntarthatóbb módon álljunk természeti kincseink védelméhez.

A BBC Earth és a Direct One együttműködésével pedig most Te is bepillantást nyerhetsz ebbe a csodálatos, egész ideáig rejtett világba, és közelebbről is megismerkedhetsz a természet korábban sosem látott csodáival!

DIRECT ONE Chat

  • Ma

  • Üdvözöljük a Direct One oldalán
  • Direct One előfizető?

  • Igen

    Nem

  • Igen

  • Nem

  • A könnyebb segítségnyújtás érdekében, kérjük, jelentkezzen be e-mail címe és jelszava használatával


    Elfelejtettem felhasználónevem
    Elfelejtett jelszó
    Még nem rendelkezem My Direct One fiókkal
    Még nem vagyok Direct One előfizető

  • Igen

  • Nem

  • A könnyebb kapcsolattartás érdekében, kérjük szíveskedjen megadni egy érvényes e-mail címet/név


A magyar csapattal való kapcsolat nem volt sikeres.
Írja be üzenetét!
Érvénytelen telefonszám
A kiválasztott fájlformátum nem támogatott
Chatbot