Megkérdeztük előfizetőinket tévézési szokásaikról
Vissza a hírekhez

Megkérdeztük előfizetőinket tévézési szokásaikról

2021. 09. 29.

2021 augusztusában több, mint 3000 előfizetőnket kérdeztük meg tartalomfogyasztási szokásairól. A kutatásból az derült ki, hogy a válaszadók fele naponta 1-3 órát tévézik, és a legtöbben filmeket és sorozatok néznek ez idő alatt. A válaszadók 77 százaléka a hagyományos tévézést részesíti előnyben, emellett 44 százalékuk a streamingszolgáltatók műsorait is figyelemmel követi.

Tevezesi szokasok

1-3 órát tévézünk

Szeretnénk tudni, előfizetőink milyen tartalmakat fogyasztanak a legszívesebben, hogy mindenkinek a számára legérdekesebb műsorokat ajánlhassuk, ezért kutatásban kérdeztük meg titeket kedvenc tartalmaitokról és platformjaitokról. Természetesen a felmérés arra is kereste a választ, hogy mennyi időt töltünk a képernyők előtt. Az derült ki, hogy minden második, kutatásban résztvevő naponta 1-3 órát tölt tévénézéssel, míg negyedük ennél többet, 3-5 órát tölt a képernyő előtt. A válaszadók közül a nők valamivel kevesebbet tévéznek, mint a férfiak, és a 25-29 éves korosztályban is alacsonyabb a tévénézés ideje, mint az idősebb korcsoportokban.

Egyre népszerűbb a streaming

A tévénézési szokások óriási átalakuláson mentek keresztül az elmúlt években – beléptek a piacra a streamingszolgáltatók, ahol már nem csatorna, hanem műsor szerint válogathatunk a tartalmak között. A streaming megoldások dinamikus fejlődését támasztja alá kutatásunk is: egyre többen választják a tévénézés ezen formáját. Ezt az igényt a TV szolgáltatóknak is ki kell elégítenie: alkalmazásunk, a Direct Now app segít abban, hogy bárhol, bármikor visszanézhessétek a műsorokat mobiltelefon, tablet, okostévé vagy laptop segítségével – egy előfizetéssel akár 5 különböző műsor is nézhető egyidőben, - ráadásul online TV hozzáférést is adunk a streamingszolgáltatás mellé!

Streaming

 

A kutatásban arra is rákérdeztünk, hogy milyen platformot használnak a nézők a legszívesebben: 79 százalékuk a hagyományos tévézést kedveli, de mellette sokan streamingszolgáltatót is használnak is, hiszen 44 százalékuk ezt a lehetőséget is megjelölte válaszában. A hagyományos televíziózást a nők jobban kedvelik (81%), a streamingszolgáltatók pedig inkább a férfiak között népszerűek, ezen csoport közel fele használja, míg a nőknek csupán harmada. A streaming természetesen a 18-24 évesek között a legnépszerűbb, míg a televíziózás a 60 feletti korosztályban 90%-os aránnyal szerepel.

A streamingszolgáltatók közül a Direct Now applikációt minden harmadik válaszadó használja, ez az arány egyébként megegyezik az itthon két legismertebb streamingszolgáltató használatának arányával, ezeket is 30-30% jelölte meg tartalomfogyasztási forrásként. A folyamatosan bővülő videótár kínálatából a szolgáltató adatai szerint elsősorban a standup műsorok, sorozatok, természetfilmek örvendenek nagy népszerűségnek.  

A visszajátszás funkció a legkedveltebb

Hol vannak már azok az idők, amikor kiürültek az utcák egy-egy esti sorozat ideje alatt! Ma már csupán minden harmadik válaszadó nézi meg mindig adásidőben a kiválasztott műsort – a válaszadók 63 százaléka, ha úgy adódik élőben, de leginkább visszajátszva néz meg egy-egy adást. Mivel a valós idejű televíziózás szerepe egyre inkább csökken, erre nyújt megoldást a Direct Now applikáció 7 napos visszajátszás funkciója. Nem véletlen, hogy ez a Direct Now alkalmazás legnépszerűbb funkciója, a válaszadók fele él rendszeresen ezzel a lehetőséggel. A Direct Now appot használók 61 százaléka szerint változtatott tévénézési szokásain az a tény, hogy visszanézhetők a csatornák a felületen: a legtöbben azt emeltétek ki, hogy így több műsort tudtok megnézni, mint korábban (59%), valamint azáltal, hogy belenéztek a műsorokba, jobban ki tudjátok választani, hogy mi érdekel titeket (44%). A videótárat minden harmadik előfizető használja rendszeresen, főként a tudatosan programot választók kedvelik a tartalomfogyasztásnak ezt az új típusát.

Mindennek ellenére a túlnyomó többség (99%) még mindig otthon ül le a képernyő elé, de többen néztetek már útközben is műsorokat. Az otthoni tévénézés módszere a legtöbbeknél a szörfölgetés: a válaszadók 63 százaléka mondta, hogy amikor van ideje, leül, és számára érdekes műsort keres a kínálatban. A válaszadók negyede ugyanígy keresgél a streamingszolgáltatóknál, szintén negyedük pedig tudatosan választ a műsorújságból és csak akkor kapcsolja be a tévét, ha tudja, hogy mit akar nézni.

Tevezesi szokasok kerdoiv

A filmek és sorozatok a legnépszerűbbek

Toronymagasan, 78 százalékkal vezetnek a filmek és a sorozatok – a legtöbben ezeket a műsorokat követitek, legnépszerűbbek a 18-29 éves korosztályban ezek a fajta tartalmak. Második helyen a természet- és dokumentumfilmek állnak, 67 százalék néz ilyen jellegű műsorokat rendszeresen. A hír- és sportműsorokat pedig a válaszadók mintegy 40 százaléka kedveli és követi.

A Direct Now felületén elsősorban a sportműsorok, közülük is az olimpia, a futball EB és a Forma-1 taroltak a közelmúltban: ezek a tartalmak élőben, valamint visszajátszva is óriási népszerűségre tettek szert az alkalmazásban. A napokban induló NFL, azaz az amerikai futballszezon mérkőzéseit az Aréna4 éjjelenként élőben közvetíti, ám a meccsek visszajátszhatók, így azok sem maradnak le az izgalmakról, akik éjjeli inkább a pihenést választják.

A kutatásból az is kiderült, hogy a többség (67%) már ismeri a kizárólag előfizetőink számára elérhető, elsősorban a Canal+ francia prémium televíziós tartalmait sugárzó új Direct One csatornát is, minden negyedik válaszadó már nézte és tetszett is neki az ott talált tartalom.

Ezúton is köszönjük, hogy ilyen sokan megosztottátok velünk véleményeteket, ezáltal is segítve minket abban, hogy még jobb szolgáltatást nyújthassunk nektek a jövőben!

DIRECT ONE Chat

 • Ma

 • Üdvözöljük a Direct One oldalán
 • Direct One előfizető?

 • Igen

  Nem

 • Igen

 • Nem

 • A könnyebb segítségnyújtás érdekében, kérjük, jelentkezzen be e-mail címe és jelszava használatával


  Elfelejtettem felhasználónevem
  Elfelejtett jelszó
  Még nem rendelkezem My Direct One fiókkal
  Még nem vagyok Direct One előfizető

 • Igen

 • Nem

 • A könnyebb kapcsolattartás érdekében, kérjük szíveskedjen megadni egy érvényes e-mail címet/név


A magyar csapattal való kapcsolat nem volt sikeres.
Írja be üzenetét!
Érvénytelen telefonszám
A kiválasztott fájlformátum nem támogatott
Chatbot