Nézd meg augusztusban Makk Károly legjobb filmjeit
Vissza a hírekhez

Makk Károly hónap a Direct One-nal

2023. 08. 22.

Makk Károly neve a magyar filmrajongóknak nem hangzik ismeretlenül. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező és forgatókönyvíró nevéhez ugyanis rengeteg emlékezetes film kötődik.

Augusztusban a Direct One elhozza neked ezek közül a legjobbakat, melyeket mindenképp érdemes megnézned!

Makk Károly, a magyar filmtörténelem meghatározó alakja

makk karoly filmek online

Makk Károly (1925–2017) neve szinte minden filmrajongó számára ismerősen cseng. Nem véletlenül, hiszen egy rendkívül tehetséges és sokoldalú magyar filmrendező volt, aki a pályája során megkerülhetetlen alkotásokkal gazdagította a hazai filmművészetet.

Munkásságát leginkább az emberi psziché mélyreható vizsgálata és a társadalmi tabuk feszegetése jellemezte. Filmjeiben rendkívül érzékeny és finom módon ábrázolta az érzelmeket és a karakterek belső világát, munkái éppen ezért máig aktuálisak és inspirálóak maradtak. Az alábbiakban négy megkerülhetetlen alkotást mutatunk be, melyeket augusztusban a Direct One műsorán is megtekinthetsz!

Szerelem (1971)

A Szerelem című film Makk Károly egyik legismertebb és legmeghatározóbb alkotása, mely Déry Tibor Szerelem és Két asszony című novellái alapján készült. A történet főszereplője Luca, a fiatal tanárnő, aki hűségesen várja haza politikai okokból bebörtönzött férjét, Jánost.

A film a szerelem természetét és az emberi kapcsolatok változékonyságát mutatja be egy olyan korszakban, amikor a szocialista rendszer és az egyéni érzelmek közötti feszültség mélyen hatott a társadalomra. Az alkotás többek közt a Cannes-i Filmfesztiválon is díjat nyert, mára pedig igazi klasszikusnak számít a magyar filmművészetben.

Egy erkölcsös éjszaka (1977)

Az Egy erkölcsös éjszaka című film szintén egy figyelemre méltó alkotás, mely Hunyady Sándor műve nyomán készült. Főszereplője Kelepei Jenő, a bohém diák, aki egy átmulatott éjszaka után elhatározza, hogy beköltözik a Mutter bordélyházába. Amikor aggódó édesanyja váratlanul látogatóba érkezik, a Főnökasszony villámgyorsan úrilányok panziójává alakítja át a házat.

Makk Károly ebben a művében is megragadja az emberi psziché mélyebb rétegeit. A film hangulatában a századforduló szecessziós világa idéződik fel, a rendező pedig hol együttérzőbb, hol szatirikusabb humorral világít rá az erkölccsel kapcsolatos társadalmi kérdésekre.

Egymásra nézve (1982)

Az 1982-ben bemutatott Egymásra nézve című film egy rendkívül érzelmes és finom karakterdráma, amelyben Makk Károly ismét a társadalmi elvárások és az egyéni boldogság közötti konfliktusok eredetét kutatja. A rendszer éles kritikája egy szerelmi történetbe olvad, melynek során a rendező szereplők belső érzelmi világát is feltárja.

A film Galgóczi Erzsébet Törvényen belül (1980) című kisregénye alapján íródott. Érdekessége, hogy az első olyan magyar film volt, amiben pozitív szereplőként jelent meg egy saját neme iránt vonzódó főhős. A tabutörő drámát éles rendszerkritika egészíti ki. Jadwiga Jankowska-Cieslak alakításáért a legjobb színésznőnek járó díjat kapta Cannes-ban, ahol Makk Károlynak az újságírók különdíját ítélték oda a legjobb rendezésért.

Mit csinált felséged 3-tól 5-ig? (1973)

Makk Károly 1973-as filmjének forgatókönyvét Mikszáth Kálmán Szelistyei asszonyok című kisregénye illette. Nem csoda tehát, hogy a rendező az alkotás során szellemes és fanyar humorral tárja fel a bürokrácia és az emberi természet abszurditását.

A történetben Mátyás király álruhában elhagyja a palotát, hogy a császári és pápai követek unalmas fogadása helyett inkább három csinos szelistyei asszonynak tegye a szépet. Hitvese, Beatrice gyanút fog, és kedvenc udvarhölgyével, szintén álruhában indulnak Mátyás felkutatására. Ez rengeteg bonyodalmat szül, azonban az Egyszarvúhoz címzett fogadóban az éjszaka viharos bonyodalmai után a félreértések tisztázódnak.

Idén nyáron a Direct One-nak köszönhetően Te is megnézheted és megtapasztalhatod, miért annyira kiemelkedő alakja Makk Károly a magyar filmtörténelemnek. Ha pedig valamelyik filmjéről lemaradnál, a Direct Now appban bármikor újranézheted.

 

DIRECT ONE Chat

  • Ma

  • Üdvözöljük a Direct One oldalán
  • Direct One előfizető?

  • Igen

    Nem

  • Igen

  • Nem

  • A könnyebb segítségnyújtás érdekében, kérjük, jelentkezzen be e-mail címe és jelszava használatával


    Elfelejtettem felhasználónevem
    Elfelejtett jelszó
    Még nem rendelkezem My Direct One fiókkal
    Még nem vagyok Direct One előfizető

  • Igen

  • Nem

  • A könnyebb kapcsolattartás érdekében, kérjük szíveskedjen megadni egy érvényes e-mail címet/név


A magyar csapattal való kapcsolat nem volt sikeres.
Írja be üzenetét!
Érvénytelen telefonszám
A kiválasztott fájlformátum nem támogatott
Chatbot