Így szerepeltünk az Olimpián
Vissza a hírekhez

Így szerepeltünk az Olimpián

2021. 08. 09.

A magyar olimpiai csapat igazán büszke lehet magára. Az éremtáblázaton rendkívül jó helyen végzett Magyarország. Összesen húsz érmet szereztek sportolóink: hat aranyat, hét ezüstöt és hét bronzot. Ha megnézzük az érmek listáját, könnyű észrevenni, hogy akik előttünk állnak, szinte mind jóval nagyobb országok, sokkal nagyobb lakossággal és jóval több olimpiai résztvevővel. Ezért is kimagaslóan szép eredmény, hogy Magyarország a 15. helyen végzett a nemzetek rangsorában. Cikkünkben összefoglaljuk a dobogós helyezéseket, valamint az első ötben végzett sportolóink eredményeit.

Magyar dobogós helyezések

 

Olimpiai arany

 

Aranyérmes sportolóink:

 

Kopasz Bálint: kajak 1000 méter
Szilágyi Áron: kardvívás
Milák Kristóf: 200 méteres pillangóúszás
Lőrincz Tamás: kötöttfogású birkózás, 77kg
Tótka Sándor: kajak 200 méter
Bodonyi Dóra - Csipes Tamara - Kárász Anna - Kozák Danuta: kajak 4,500 méter

 

Olimpiai ezust

 

Ezüstérmes versenyzőink:

 

Varga Ádám: kajak 1000 méter
Siklósi Gergely: párbajtőr
Berecz Zsombor: vitorlázás, Finn Dingi hajóosztály
Milák Kristóf: 100 méteres pillangóúszás
Lőrincz Viktor: kötöttfogású birkózás, 87kg
Rasovszky Kristóf: nyíltvízi úszás, 10 km
Csipes Tamara: kajak, 500 méter

 

Olimpiai bronz

 

Bronzérmet szerzett versenyzőink:

 

Tóth Krisztián: cselgáncs, 90 kg
Kozák Danuta és Bodonyi Dóra: kajak kettes, 500 méter
Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron: férfi kardcsapat
Kovács Sarolta: öttusa Hárspataki Gábor: karate, 75kg Női vízilabda: Gangl Edina, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Gyöngyössy Anikó, Illés Anna, Keszthelyi Rita, Leimeter Dóra, Magyari Alda, Parkes Rebecca, Rybanska Natasa, Szilágyi Dorottya, Szücs Gabriella, Vályi Vanda Férfi vízilabda: Angyal Dániel, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Jansik Szilárd, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Nagy Viktor, Pásztor Mátyás, Varga Dénes, Vámos Márton, Vogel Soma, Zalánki Gergő

Akik a dobogóról lecsúsztak, de előkelő helyezést szereztek

 

Negyedik helyet szerzett sportolóink:
Márton Anna: kardvívás, egyéni
Vas Kata Blanka: Mountain Bike, Női Cross-country
Olasz Anna: hosszútávúszás, 10 km
Kapás Boglárka: 200 méter pillangó
Kenderesi Tamás:200 méter pillangó
Verrasztó Dávid: 400 méter vegyes úszás
Kozák Danuta: kajak, 500 méter
Csipes Tamara, Medveczky Erika: kajak, 500 méter
Kopasz Bálint, Nádas Bence: kajak, 1000 méter
Csizmadia Kolos: kajak, 200 méter

Az ötödik helyen végzett sportolóink:
Pupp Réka: cselgáncs, 52kg
Péni István: sportlövészet, 10 méter légpuska
Hosszú Katinka: 400 méter egyéni vegyes úszás
Telegdy Ádám: 200 méter hátúszás
Salim Omar: taekwondo, 58kg
Szőke Alex Gergő: birkózás, kötöttfogás, 97kg
Férfi 4x100 méter úszás: Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor
Muszukajev Iszmail: birkózás, 65 kg
Balla Virág, Takács Kincső: kajak, 500 méter

Bronzérmes a magyar férfi és női vízilabda-válogatott?

 

A magyar férfi vízilabda-válogatott 15–11-re legyőzte Horvátországot a negyeddöntőben, ezzel bejutottunk az elődöntőbe, ahol a görögökkel mérkőztünk meg. A horvátok ellen Manhercz Krisztián hét gólt lőtt, amely rekordnak számít, ugyanis az olimpiák történelmében összesen 11 játékosnak sikerült csak 7, vagy annál több gólt dobnia. A görögök ellen azonban nem jött össze a bravúr, a magyar válogatott ugyanis 9-6-ra elveszítette a mérkőzést, így a folytatásban a bronzmérkőzésen találkozott a spanyol válogatottal. Az összecsapást pedig 9-5-re meg is nyertünk, Peking után ismét olimpiai érmet szerezve. A női vízilabda csapat is bekerült a legjobb négy közé, mivel 14–11-re legyőzte Hollandiát, és a spanyol csapattal találkozott az elődöntőben. Sajnos a döntőbe a női válogatott sem jutott be, mivel 8-6-ra alulmaradt az ibériaiakkal szemben. A bronzmérkőzésen az oroszokkal találkoztak a mieink, ahol a siker sem maradt el: bronzérmet hozott haza a női válogatott is, 11-9-re győzedelmeskedve. A bronzérem megszerzésével történelmet írt női csapatunk, hiszen története első olimpiai érmét nyerte.

Kajak-kenu: minden számban továbbjutottunk az elődöntőkbe

 

Kajak kenu

 

Mi, magyarok mindig is jók voltunk kajak-kenuban, így nagyon vártuk már a tokiói olimpia evezős versenyeit. Szerencsére most sem kellett csalódnunk, mert mind női, mind férfi sportolóink szépen szerepeltek ezeken a megmérettetéseken. A kajak-kenu az egész olimpiai küldöttség legeredményesebb sportága lett: három aranyat, két ezüstöt és egy bronzérmet vihettek haza sportolóink. A magyar egység a nőknél aranyérmet szerzett 4500 méteren. Bodonyi Dóra, Csipes Tamara, Kárász Anna és Kozák Danuta csapata verhetetlen volt és könnyedén futott be az első helyre. A királyszámban, azaz kajak egyes 1000 méteren parádés verseny szemtanúi lehettünk. Itt Kopasz Bálint aranyérmet, Varga Ádám pedig ezüstérmet szerzett. A 200 méteres sprintszámban Tótka Sándor aranyérmet nyert a döntőben. Ugyanebben a versenyszámban Csizmadia Kolos pedig a negyedik helyen végzett. A Rióban olimpiai bajnok Csipes Tamara Tokióból egy ezüstérmet vihetett haza, hiszen második helyett szerzett a női K-1 500 méteres döntőjében. A Kozák Danuta-Bodonyi Dóra kettős pedig bronzérmes lett a női kajak kettesek 500 méteres távján

Vívás - egy arany és egy ezüst

 

Szilágyi Áron a tokiói olimpián is bejutott a döntőbe kardvívásban. Ez volt sorozatban a harmadik olimpiai döntője. Ezúttal az olasz Luigi Samelét győzte le 15:7-re. Ezzel harmadik olimpiai aranyérmét is bezsebelhette vívónk, ami még soha senkinek nem sikerült ebben a versenyszámban.
Siklósi Gergely ezüstérmet szerzett Tokióban a férfi párbajtőrözők egyéni versenyében. A döntőben a francia Romain Cannone-tól kapott ki.

Úszás és nyíltvízi úszás

 

Uszas

 

Milák Kristóf aranyérmet szerzett 200 méteres pillangóúszásban a tokiói olimpián, ráadásul új olimpiai csúcsot is döntött 1:51.25 perces idővel. A huszonegy éves úszó mindent besöpört az utóbbi években, amit be lehet: 2019-ben világbajnoki, 2018-ban és 2021-ben pedig Európa-bajnoki címet nyert, és most már az olimpiai bajnoki címet is magáénak tudhatja 200 méteres pillangóúszásban!
Kenderesi Tamás negyedik lett szintén 200 méteres pillangóban, és mindössze hét századdal maradt le a dobogóról.
Női 200 méter vegyesben Hosszú Katinka a hetedik helyet szerezte meg, míg férfi 100 méteres gyorson Németh Nándor szintén a hetedik helyre ért be.
Rasovszky Kristóf ezüstérmes lett a 10 km-es nyíltvízi úszószámban, amelyet a német Florian Wellbrock nyert meg, aki mögött kevesebb, mint fél perccel érkezett be Rasovszky. Ezzel az eredménnyel az úszó a hatodik ezüstöt szerezte meg hazánknak.

Kötöttfogás és cselgáncs

 

Lőrincz Tamás a kötöttfogású birkózók döntőjében 2:1-re legyőzte a kirgiz Akszol Mahmudovot. A 34 esztendős, korábbi Világ- és Európa-bajnok birkózó ezzel olimpiai bajnoki címet is szerzett. Öccse, Lőrincz Viktor ezüstérmes lett a kötöttfogású birkózók 87 kilós döntőjében, ahol 5-1-re kapott ki az ukrán Zsan Belenyuktól, aki kétszeres világbajnok és a riói olimpia ezüstérmese lett.
A cselgáncsozó Tóth Krisztián harmadik helyezést ért el, amikor legyőzte orosz ellenfelét a bronzmérkőzésen a 90kg-os súlycsoportban. A magyar dzsúdós már Eb- és Vb-ezüstöt is szerzett korábban, és most az olimpiai bronzérmet is magáénak tudhatja.

Karate

 

Hárspataki Gábor az elődöntőig jutott el a karate szabad küzdelem versenyszámában, a 75 kg-os mezőnyben. Itt a legendás azeri karatékával, Rafael Aghayevvel találkozott. A mérkőzést Aghazev nyerte, így Hárspataki bronzérmet vihetett haza a tokiói olimpiáról.

Kövesd a sporteseményeket a Direct One online vagy műholdas TV-n!

Direct One előfizetőként számos magyar és külföldi sportcsatorna adását megtekintheted élőben. Töltsd le a Direct Now alkalmazást, hogy okoseszközeidről is nézhesd a tartalmakat Magyarországon, vagy az EU bármely országában. Számos csatorna visszajátszható és újra indítható, így ha lemaradtál kedvenc sporteseményedről, azt bármikor visszanézheted. Az online TV-t azoknak is ajánljuk, akik nem szeretnének falat fúrni és a beszereléssel időt eltölteni. Rendeld meg most Medium Now vagy Plus Now online TV csomagodat mindössze néhány kattintással!

DIRECT ONE Chat

  • Ma

  • Üdvözöljük a Direct One oldalán
  • Direct One előfizető?

  • Igen

    Nem

  • Igen

  • Nem

  • A könnyebb segítségnyújtás érdekében, kérjük, jelentkezzen be e-mail címe és jelszava használatával


    Elfelejtettem felhasználónevem
    Elfelejtett jelszó
    Még nem rendelkezem My Direct One fiókkal
    Még nem vagyok Direct One előfizető

  • Igen

  • Nem

  • A könnyebb kapcsolattartás érdekében, kérjük szíveskedjen megadni egy érvényes e-mail címet/név


A magyar csapattal való kapcsolat nem volt sikeres.
Írja be üzenetét!
Érvénytelen telefonszám
A kiválasztott fájlformátum nem támogatott
Chatbot