Ismerd meg a vikingek kalandos életét NatGeo műsorán
Vissza a hírekhez

Ismerd meg a vikingek kalandos életét a National Geographic legújabb sorozatában!

2022. 09. 30.

Eloszlatjuk a mítoszokat és bemutatjuk a legendákat – légy tanúja a történelem leghírhedtebb harcosainak tündöklésének és hanyatlásának! A „Vikingek: A dicsőségtől a bukásig” c. sorozat a legújabb tudományos eredmények birtokában rendhagyó, a korábbi egyoldalúsággal szakító perspektívából mutatja be ’a nagy pogány hadsereg’ lenyűgöző hódításait és haditetteit.

Szédítő „történelmi hullámvasútra” hívunk téged a National Geographic Vikingek: A dicsőségtől a bukásig c. vadonatúj sorozatával. A hírhedt skandináv harcosok bámulatos sikereit és végzetes kudarcait egyaránt bemutató széria az Abacus Media Rights közreműködésével készült, az első rész premierje 2022. október 2-án, 22.00-kor lesz látható a csatornán.

vikingek

A viking hajóhad több mint három évszázadon át vezetett támadásokat az európai partok ellen (sőt, a kontinens határain túl is), drámai eredménnyel. De vajon valóban csak azok a mohó, vérszomjas rablók voltak ők, akiknek hajlamosak vagyunk beállítani őket, vagy bonyolultabb a kép, és egyúttal okos, előrelátó, átfogó stratégiával rendelkező politikai játékosokról van szó? A lebilincselő, a National Geographic védjegyévé vált tudományos igényességgel készült sorozatban tanúja lehetsz a vikingek első Skandinávián kívüli portyáinak… láthatod, amint beveszik Yorkot és megostromolják Párizst… az általuk taposott kereskedelmi útvonalakon kelet felé egészen Bagdadig kísérheted őket… és részese lehetsz, amint az Atlanti-óceánon átkelve Izland és Grönland érintésével egészen Amerikáig jutnak.

A tartalomból:

 Az út Lindisfarne-ig

Kalózok, kereskedők és fosztogatók… Színre lépésükkor a vikingek egy váratlan és megállíthatatlan erő voltak, melynek megjelenésére senki nem volt felkészülve. A Lindisfarne-sziget kicsiny vallásos közössége elleni támadással kezdetét vette a viking terjeszkedés Európában és azon túl. Ki voltak ezek a kegyetlen és eltökélt skandinávok?

Bemutató október 2-án, vasárnap 22.00-kor

A nagy pogány hadsereg

Katonai túlereje birtokában a nagy pogány hadsereg beveszi Northumbria fővárosát, Yorkot. Voltak előzményei az eseménynek? Milyen történelmi helyzetben került sor a vakmerő támadásra? Az izgalmas epizód a 9. századi Anglia legfontosabb csatáit, erődítményeit és politikai szereplőit villantja fel előttünk.

Bemutató október 9-én, vasárnap 22.00-kor

Kelet vonzásában

A 9. században Konstantinápoly Európa egyik legnagyobb és leggazdagabb városa volt – nem csoda hát, hogy a város ellenállhatatlan vonzerőt gyakorolt a vikingekre, akik 860-ban kétszáz hadihajóval és ötezer katonával, távolról se egyszerű kereskedőkként jelentek meg a város életében.

Bemutató október 16-án, vasárnap 22.00-kor

A Frank Birodalom ostrom alatt

A vikingek a Frank Birodalom ellen vezetett szívós és kitartó támadásai 885-ben, Párizs ostromában csúcsosodtak ki. Az agresszorokat mindazonáltal nem annyira a hatalomvágy, mint inkább a megszerezhető anyagi javak motiválták.

Bemutató október 23-án, vasárnap 22.00-kor

Amerika felfedezői

A Norvégiát sújtó politikai instabilitásnak volt egy váratlan mellékhatása: viking hajók egy csoportja nekivágott az Atlanti-óceánnak, és nyugat felé kalandozva felfedezte Izlandot, ahol a hódítók telepet is alkottak. Nem sokkal később pedig a skandinávok még tovább merészkedtek, előbb Grönland, majd Új-Fundland földjére téve lábukat. 

Bemutató október 30-án, vasárnap 22.00-kor

A második viking kor

A 10. század közepére Dánia monarchiává alakult, a világ pedig tanúja lehetett az immár keresztény dán király, Kékfogú Harald felemelkedésének. Az ún. ’második viking kornak’ azonban a kudarcos Stamford Bridge-i csata véget vetett – ez volt a Britanniát érő utolsó viking támadás…

Bemutató november 6-án, vasárnap 22.00-kor

A Vikingek: A dicsőségtől a bukásig sorozat első epziódja október 2-án, 22:00-kor lesz látható a National Geographic műsorán! További epizódok vasárnap esténként.

Keresd a 68-as vagy 119-es csatornán! Előizetőink számára ingyenes Direct Now alkalmazásunkkal pedig bárhol megnézheted!

 

DIRECT ONE Chat

  • Ma

  • Üdvözöljük a Direct One oldalán
  • Direct One előfizető?

  • Igen

    Nem

  • Igen

  • Nem

  • A könnyebb segítségnyújtás érdekében, kérjük, jelentkezzen be e-mail címe és jelszava használatával


    Elfelejtettem felhasználónevem
    Elfelejtett jelszó
    Még nem rendelkezem My Direct One fiókkal
    Még nem vagyok Direct One előfizető

  • Igen

  • Nem

  • A könnyebb kapcsolattartás érdekében, kérjük szíveskedjen megadni egy érvényes e-mail címet/név


A magyar csapattal való kapcsolat nem volt sikeres.
Írja be üzenetét!
Érvénytelen telefonszám
A kiválasztott fájlformátum nem támogatott
Chatbot