A TV-képernyőtől a monitorig
Vissza a hírekhez

A TV-képernyőtől a monitorig: a magyar kereskedelmi televíziózás rövid története

2023. 01. 19.

A magyar televíziózás nem mai gyerek. Hosszú múltra tekint vissza, az elmúlt évtizedekben pedig rengeteg fejlődésen és átalakuláson ment keresztül. A kereskedelmi csatornák megjelenése a rendszerváltás után egy új korszakot nyitott, amely, habár a tartalomfogyasztási szokások azóta lényegesen átalakultak, még napjainkban is tart.

tv csatorna evolucio

Most röviden bemutatjuk nektek a magyar kereskedelmi televíziózás történetét, és azt, hogy hogyan jutottunk el néhány úttörő csatorna megalakulásától egészen a kényelmes és személyre szabható streaming és videótár szolgáltatásokig.    

Élet az állami TV-n túl: így indult a kereskedelmi TV Magyarországon

A rendszerváltás a kilencvenes évek elejére rengeteg újdonságot hozott magával. Többek közt a média számára is új kapukat nyitott, hiszen ekkor kezdhették meg a Magyar Televízión kívül más magyar nyelvű tévécsatornák is működésüket. Ekkor startoltak a külföldi nagyvállalatok helyi csatornái, és  Magyarország első két magántelevíziója, az ATV és a Szív TV is ekkor kezdte a sugárzást. Ezek a csatornák eleinte egy mára furcsának tűnő rendszerben működtek: kazettán terjesztették műsoraikat a kábeltársaságok felé.

Az első külföldi tulajdonban lévő magyar tv-csatorna 1991-ben hódította meg az étert. Ez nem volt más, mint az HBO, mely főként külföldi sikerfilmek sugárzását tűzte műsorra, ennek köszönhetően pedig hamar nagy népszerűségre tett szert. 1993-ban indult az első, kifejezetten gyerekeknek készült műsorokat sugárzó Cartoon Network (a kezdeti időszakban még angol nyelven), majd 1994-ben a TV3 is megkezdte a sugárzást.

Ezután gyakorlatilag nem volt megállás. A kínálat egyre több csatornával bővült, köztük olyan nevekkel, mint az első magyar zenecsatorna, a Top Tv, az ezt követő Z+, vagy épp a később Msat, majd Viasat néven működő Antenna 3.

A nagy áttörés: színre lép a két országos kereskedelmi csatorna

1997 egy igazán izgalmas és emlékezetes év volt. Ekkor került a mozikba a Jurassic Park, ekkor jelent meg az első Harry Potter kötet, ekkor hunyt el Diana hercegnő, és ekkor kezdte meg műsorának sugárzását a két országosan, kódolatlanul fogható kereskedelmi csatorna, a TV2 és az RTL Klub. A TV2 1997. október 4-én startolt, két nappal a konkurens RTL Klub indulása előtt, így ez a csatorna számít Magyarország első országos kereskedelmi csatornájának.

A két riválisnak hamar sikerült elnyernie a közönség kegyeit, amit főként az országos szinten fogható, ingyenesen nézhető műsoraiknak köszönhettek. Ellentétben ugyanis a korábban említett csatornákkal, amelyek többségének eléréséhez műhold-vevőre vagy kábel TV előfizetésre volt szükség, a TV2-ért és az RTL Klubért nem kellett fizetni. Ez pedig már önmagában is hatalmas tömegeket vonzott, az igazán nagy újdonságot azonban a műsorkínálat jelentette.

A két csatorna rengeteg szórakoztató műsorral várta a nézőket. Szombat és vasárnap délelőtt rajzfilmeket és gyerekműsorokat nézhettünk, míg az esti sávban az izgalmas filmeké volt a főszerep.   Egyre népszerűbbé váltak a külföldről érkező sorozatok és az olyan licenszműsorok is, mint a különböző vetélkedők és hatalmas újdonságnak számító valóságshowk. Ez a széles műsorkínálat nem csak hamar belopta magát a tévénézők szívébe, de nagyban hozzájárult a nézői szokások gyökeres átalakulásához is.

A kényelem kora: a digitális televíziózás és az online filmnézés

A kereskedelmi tévék hatására a hazai piac fogyasztási szerkezete az elmúlt évtizedekben rengeteget változott, és egyre inkább megfelel a nemzetközi piacon tapasztalható trendeknek. A hagyományos televíziózás napjainkban is él és virul (ezt igazolja, hogy jelenleg több mint száz csatorna sugároz magyar nyelvű műsorokat), ám egyre inkább úgy tűnik, hogy átadja a terepet modernebb és népszerűbb „testvérének”, az online televíziózásnak.

Egyre több televíziós csatorna indítja útnak saját online és streaming szolgáltatását, és egyre több lehetőség közül válogathatunk, ha kikapcsolódásra vágyunk. Az ilyen jellegű szolgáltatások sikere pedig nem véletlen: az online megoldásoknak köszönhetően saját időbeosztásunknak megfelelően, személyre szabott módon nézhetjük kedvenc műsorainkat.

Direct Now előfizetőként akár már 84 különböző online TV csatorna közül válogathatsz, melyek közül 33 műsora visszajátszható, 72 pedig újraindítható. Ez azt jelenti, hogy kedvenc műsoraidat bármikor, bárhol megnézheted vagy újra nézheted, csakúgy, mint a videótárunkban elérhető filmeket és sorozatokat.

 

 

 

 

DIRECT ONE Chat

  • Ma

  • Üdvözöljük a Direct One oldalán
  • Direct One előfizető?

  • Igen

    Nem

  • Igen

  • Nem

  • A könnyebb segítségnyújtás érdekében, kérjük, jelentkezzen be e-mail címe és jelszava használatával


    Elfelejtettem felhasználónevem
    Elfelejtett jelszó
    Még nem rendelkezem My Direct One fiókkal
    Még nem vagyok Direct One előfizető

  • Igen

  • Nem

  • A könnyebb kapcsolattartás érdekében, kérjük szíveskedjen megadni egy érvényes e-mail címet/név


A magyar csapattal való kapcsolat nem volt sikeres.
Írja be üzenetét!
Érvénytelen telefonszám
A kiválasztott fájlformátum nem támogatott
Chatbot