A sorozatdarálás pozitív hatásai
Vissza a hírekhez

A sorozatdarálás pozitív hatásai: ezért éri meg egyszerre végignézned egy teljes évadot

2022. 09. 27.

Ugye te is ismered azt az érzést, amikor kedvenc sorozatod egy epizódja véget ér, te pedig annyira az izgalmak hatása alatt állsz, hogy szinte könyörögsz a folytatásért? Nos, akkor van egy jó hírünk a számodra. Míg korábban akár heteket kellett várnod egy újabb részre, az online streaming lehetőséget ad arra, hogy akár egy teljes évadot ledarálj egy este alatt.

sorozat daralas

De egészen biztos, hogy jó ez neked? Elsőre talán meglepő lehet, de igen. Olyannyira, hogy a sorozatdarálás jótékony hatásait néhány tudományos kutatás is alátámasztja. Most megmutatjuk, hogyan befolyásolhatja az életedet pozitív irányba, ha te is igazi sorozatfüggő vagy!

Mit jelent a „sorozatdarálás”?

A sorozatdarálás napjainkban kedvelt kifejezés, amelyet egy sorozat több epizódjának vagy több évadának egymás után, szünet nélkül történő megnézésére használunk. Egy 2014 februárjában készített felmérés szerint az emberek 73%-a úgy véli, sorozatdarálásról akkor lehet beszélni, ha ugyanazon televíziós műsor 2–6 epizódját nézzük meg egy ültő helyükben

A fogalom tehát egyfajta maratoni sorozatnézést jelent, ami egy relatíve új jelenségnek tekinthető. Míg ugyanis a televíziózás aranykorában egy újabb sorozatepizódra akár heteket is kellett várni, addig a streaming szolgáltatásoknak köszönhetően tetszés szerint bármikor, bárhol, bármennyi részt megnézhetünk kedvenc műsorunkból.

Nem meglepő, hogy sokan gondolnak úgy a darálásra, mint negatív, időpazarló tevékenységre, ami túlságosan is a képernyő elé szögezi az embert. Azt azonban már kevesen tudják, hogy a maratoni sorozatozásnak rengeteg pozitív hatása lehet, főként a mentális egészségünk, de akár szociális kapcsolataink terén is. Abban az esetben persze, ha jól csináljuk.

Nyugodtabb hétköznapok: a maratoni sorozatnézés előnyei

Talán senkinek sem kell bemutatni azt az érzést, ami azután tölti el az embert, hogy végignézett egy remek történetet. Ezt a fajta elégedettséget azoknak a boldogsághormonoknak köszönhetjük, amelyeket a sorozatdarálás is felszabadít a szervezetünkben. Dr. Renee Carr klinikai pszichológus szerint ez teszi olyan élvezetessé a sorozatozást, egészséges keretek közt pedig segít abban, hogy hatékonyan csökkentsük a mindennapi problémákkal járó stressz-szintünket.

Ezen felül érdemes megemlíteni azt is, hogy kedvenc sorozatunk rengeteg motivációt és inspirációt nyújthat számunkra a mindennapokban. Bizonyos kutatások szerint a karakterekkel és a történettel való kapcsolódás a való életben is átsegíthet minket a nehéz napokon, és akár alkotásra, pozitív változásra is késztethet minket.

Végül, de nem utolsósorban érdemes megemlíteni azt is, hogy a sorozatdarálás emberi kapcsolatainkra is jó hatással lehet. Ez elsőre talán furcsán hangzik, azonban gondoljunk csak bele: mennyi közös témát adhat kedvenc sorozatunk a beszélgetésre? Egy-egy izgalmas epizód megvitatása kiváló szociális tevékenység, a sorozatozás élménye pedig olyan embereknek is segíthet megnyílni másokkal szemben, akik alapvetően zárkózottabbak.

Ezt pedig nemcsak mi mondjuk, de többek közt Eileen Anderson, a Case Western Reserve Egyetem orvos-antropológusa is, aki szerint a közös élmények meghatározóak az emberi kapcsolatok kiépítése és ápolása szempontjából.

Hogyan szoríthatod egészséges keretek közé kedvenc időtöltésedet?

Fontos odafigyelni arra, hogy a sorozatdarálás könnyen átcsaphat egyfajta függőségbe is, így mindenképp érdemes kedvenc időtöltésedet jól megtervezett, tudatos keretek közt tartanod. Először is fontos, hogy mindig legyen egy határ, ahol megálljt parancsolsz magadnak.

Nem szabad, hogy a sorozatozás a pihenés vagy az aktív kikapcsolódás rovására menjen. Nincs annál rosszabb, mint kialvatlanul érkezni reggel a munkába, csak azért, mert minden áron el akartál jutni az évadzáró epizódig.

Ne felejtsd el: az olyan streaming szolgáltatásoknak köszönhetően, mint a Direct One, a kedvenc sorozatod megvár téged. Bármikor és bárhol megnézheted a legújabb epizódot, és nem kell többé a televízió szigorú adásidejéhez ragaszkodnod.

Ezáltal úgy oszthatod be az idődet, ahogy csak szeretnéd, miközben biztos lehetsz abban, hogy sosem maradsz le semmiről! Ha szeretnéd, Direct One előfizetésed birtokában  csak belenézhetsz 1-2 epizódba, de akár egyben is ledarálhatsz egy egész évadot. A döntés csak a te kezedben van!

 

DIRECT ONE Chat

  • Ma

  • Üdvözöljük a Direct One oldalán
  • Direct One előfizető?

  • Igen

    Nem

  • Igen

  • Nem

  • A könnyebb segítségnyújtás érdekében, kérjük, jelentkezzen be e-mail címe és jelszava használatával


    Elfelejtettem felhasználónevem
    Elfelejtett jelszó
    Még nem rendelkezem My Direct One fiókkal
    Még nem vagyok Direct One előfizető

  • Igen

  • Nem

  • A könnyebb kapcsolattartás érdekében, kérjük szíveskedjen megadni egy érvényes e-mail címet/név


A magyar csapattal való kapcsolat nem volt sikeres.
Írja be üzenetét!
Érvénytelen telefonszám
A kiválasztott fájlformátum nem támogatott
Chatbot