A FÖLD NAPJA
Vissza a hírekhez

A FÖLD NAPJA

2020. 04. 21.

A jelenlegi szomorú helyzetben egyre többen vagyunk úgy, hogy nem csak azon gondolkodunk el, hol vagy kitől kaphatjuk el a vírust, vagy tűnődünk el azon, hogy a megvásárolt termékkel bevisszük-e azt a családi fészekbe, hanem próbálunk egyet még hátrébb lépni és nagyobb távlatból nézni a problémát.

A kezdeti nagy felvásárlás-roham után már azon is eltöprengünk, hogy pontosan mit veszünk és abból mennyit, nehogy a kukában végezze az élelmiszer, ahelyett, hogy az asztalra kerülne.  De azon is elmerengünk néha, hogy vajon a termék a bolt polcára honnan kerülhetett és milyen egészségügyi előírások betartásával.

Egyvalami azonban egészen biztos: sokkal nagyobb tudatosságot és előrelátást igényel tőlünk, hogy ne szorongással és bűntudattal végezzük el a mindennapi bevásárlást. Át kell gondolnunk és újra kell szerveznünk a mindennapjainkat az otthoni munkavégzés (home office) és a gyerekek otthoni tanítása miatt.

Ez az újraszervezés pedig lehet picit még tudatosabb, belecsempészve a fenntarthatóságot mind vásárlási, mind életvezetési szinten is. A Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely 2002-ben alakult, azzal foglalkozik, hogy miként lehetne fenntartható fogyasztásunk, így A Viasat Nature-rel megkértük őket, segítsenek nekünk összefoglalni a legfontosabb tippeket a Föld napja alkalmából.

Fontos az elején leszögeznünk, hogy sokszor az életmódunk az, ami nem fenntartható, ami nem környezetkímélő, nem etikus vagy veszélyezteti az egészségünket.

A járványhelyzetben az egyik legfontosabb dolog az, hogy minél frissebb, jó minőségű zöldséget, gyümölcsöt (lehetőség szerint helyi termelőtől idénynövényeket) fogyasszunk, amelyek kellően tudják segíteni immunrendszerünket a védekezésben.  Emellett nagyon fontos az is, amit fentebb már említettünk, hogy a kidobott ételmennyiséget próbáljuk meg a legjobban minimalizálni, pl. kreatív módon újrahasznosítva a maradékot. Ezzel egy másodlagos célt is elérhetünk: hogy ne kelljen naponta, kétnaponta boltba járni. Segíthet, ha jó előre végiggondoljuk miket szeretnénk főzni az adott héten és lehetőleg megvenni 1-2 vásárlásból, amit lehet, minél kevesebb kontaktusszámmal.

Szakemberek azt javasolják, hogy mindenki gondolja át jól, tervezze meg a menüjét és írjon bevásárlólistát.

Három dolgot érdemes tudatosítani magadban mielőtt elindulsz a bevásárlókörútra:

 

1. A pénzed szavazat!

A vásárlás a Te döntésed. Lehetőséged van eldönteni, mit és kit támogatsz, mit nem. Nem kell támogatnod a vegyszerezést, a környezetszennyezést, a gyermekmunkát, a káros és felesleges dolgok tömeges gyártását.

2. Drága szemét!

Ami a kukában végzi, sokszor pénzkidobás és a környezetünknek hatalmas terhelés. Mindig gondold át, nem tudnád-e valahogy megmenteni a menthetőt.

Bevásárlásunk során a tisztítószerekkel, élelmiszerekkel és egyéb ápolási termékekkel csomagolóanyagokat, műanyag zacskókat is hazaviszünk. Rengeteg olyan hulladék keletkezik az életünk során, melyeket kis odafigyeléssel teljesen ki tudunk iktatni. Összeírtunk pár tippet, miként tudod ezt megtenni:

  • ■ Kerüld a palackozott vizet!
  • ■ Vásárolj tömbszappant folyékony helyett!
  • ■ Tárazz be száraz hüvelyesekből és száraz alapanyagokból (pl. bulgur, rizs, hajdina, tészták) mirelit helyett!
  • ■ A bolti zacskók helyett válaszd az otthonit! Vigyél magaddal, úgyis biztos rengeteg van már otthon, vagy használj textil bevásárló táskákat.
  • ■ Válassz egyszerűen csomagolt termékeket, keresd a visszaváltható vagy újrahasznosított csomagolást!
  • ■ Használj természetes, környezetkímélő tisztítószereket, ezzel csökkentve a háztartási vegyszerek mennyiségét (és az általuk keletkezett hulladékot is).

 

3. Vásárolj helyit, helyben!

A szolidaritás éppúgy fontos napjainkban, mint a fenntartható vásárlási szokások tudatos kialakítása. Nem csak azzal tudunk segíteni másokon, ha otthon maradunk.

Vásárolj piacon vagy helyi boltban a nagy bevásárlóközpontok helyett (természetesen megfelelő körültekintéssel, a higiénés előírásokat betartva), így nem csak a kistermelőket segíted, de családodnak is minőségibb élelmiszereket tudsz biztosítani.

Kis lépés az embernek, nagy lépés az emberiségnek.

Jónéhányan kezdtek el most alternatív élelmiszer beszerzési módokat keresni, otthon főzni, kiskertet kialakítani akár az erkélyen vagy áttérni a hulladékmentes(ebb) életmódra. Sokan csatlakoztak a közösségi mezőgazdálkodás rendszerébe is a járvány hatására, mivel ez remek alternatívát jelent. Ebben a rövid ellátási láncra épülő rendszerben, helyi, bio-minőségű élelmiszert vásárolhatnak a tagok, egyenesen a kistermelőktől. Ez óriási lépés azoknak, akik a szupermarketek félkész áruihoz vannak hozzászokva, így nekik azt javasoljuk, hogy inspirációért a Felelős Gasztrohős Superfood térképéhez, a Karantén Kantinhoz, vagy a Nosalty #házimenza-jához forduljanak.

#greenandsafe

Aki a túlzott vegyszerhasználatot vagy a háztartási hulladékot szeretné minimalizálni, azoknak is van kihez fordulni: a hamarosan induló online Tiszta Otthon ÖkoKörökben háztartás-zöldítő tippek, tanácsok és a csoporttársak támogatása segít a Tudatos Vásárlók digitális ÖkoKör munkafüzetén felül. Emellett pedig javasoljuk még a Tudatos Vásárlók digitális ÖkoKör munkafüzetét is.

Az első lépés mindig nehéz, de bízunk benne, hogy sokan nekiindultok ennek az útnak!

Addig is, ha inspirációra van szükséged vagy még jobban megismernéd bolygónkat, kapcsolj a Viasat Nature csatornára, mely Plus HD TV csomagunkban érhető el. A Föld napja alkalmából összeállítottunk egy programajánlót is, melyet ide kattintva nézhetsz meg.

 

De ez még nem minden! Facebook oldalunkon ebből az alkalomból egy nyereményjátékot is hirdetünk április 22-én, szerdán. Játssz velünk és nyerj egy Viasat Nature ajándékcsomagot!

DIRECT ONE Chat

  • Ma

  • Üdvözöljük a Direct One oldalán
  • Direct One előfizető?

  • Igen

    Nem

  • Igen

  • Nem

  • A könnyebb segítségnyújtás érdekében, kérjük, jelentkezzen be e-mail címe és jelszava használatával


    Elfelejtettem felhasználónevem
    Elfelejtett jelszó
    Még nem rendelkezem My Direct One fiókkal
    Még nem vagyok Direct One előfizető

  • Igen

  • Nem

  • A könnyebb kapcsolattartás érdekében, kérjük szíveskedjen megadni egy érvényes e-mail címet/név


A magyar csapattal való kapcsolat nem volt sikeres.
Írja be üzenetét!
Érvénytelen telefonszám
A kiválasztott fájlformátum nem támogatott
Chatbot